+ 46 (0)734-177617 info@malmofotomaraton.se

Locations för foto i Malmö – Experterna tipsar!

Malmö är en populär och bra stad för foto och Malmö Fotomaraton är en tävling som visar det! I denna artikelserie har Fredrik Herrmann träffat tre fotografer som utifrån deras olika specialintressen tipsar om platser i Malmö.

Som nummer två i ordningen får vi nu möta Lars Dareberg, välkänt namn i fotosverige med många år som pressfotograf, numera främst inom sportfoto. Vi har pratat gatufoto i Malmö och resten av världen.

 

 

Kort presentation som fotograf: 

Jag har jobbat med pressfotografi i 30 år nu. Efter 23 år på Sydsvenskan där jag både arbetade som fotograf och bildchef under några år är jag nu min egen. Det är en ny värld för mig, efter så många år med alla möjliga förutsättningar. Jag har bevakat katastrofer och konflikter i hela världen, men kanske det är sportfotografin folk mest känner till mig för. Efter sju olympiska spel och mängder med VM,EM och SM tävlingar är jag van med det som verkligen rör sig snabbt.

Hur är din relation till gatufoto?

Jag är ingen utnämnd gatufotograf men som ”sportfotograf” gillar jag ögonblicken och på gatan händer det. Där lever människorna och jag uppskattar verkligen bra gatufotografi.

Vilka är dina tre bästa locations för gatufoto i Malmö? 

Den är svår eftersom jag inte riktigt har den erfarenheten men alltid när jag reser har jag alltid gillat stationer. Torg är också tacksamma. Därför skulle jag nog rekommendera just stationen och Möllevångstorget. Där det rör sig mycket folk är det alltid spännande som på demonstrationer eller i Folkets park tex.

Triangelns station är väldigt fin också.

En stor manifestation med 10000 Malmöbor mot rasism, som tågade genom Malmö.

Vi använder mobilen mer och mer och för folk runt om i världen blir det en naturlig sak i vardagen.
Det kommer skyltar med förbud mot mobiltittande, eller åtminstone som en varning för oss andra att här finns det filk som inte ser dig, de stirrar i sina mobiler.
Tåget mot Köpenhamns flygplats är försenat. Det är vanligt. Än mer vanligt är passagerarna som för att slå ihjäl tiden kollar in sina mobiltelefoner.
Sociala medier, ett spel eller bara sina sms måste kollas innan avresan från Malmö.

080513/ Biasion/ Peking bygger ut sin tunnelbana inför OS. På en av stationerna kommer en man i kostym bärandes på två ballonger.
Musse pigg flyger i vinden och mannen försvinner upp för trappan bort till något vi inte känner till.

 

Fina bilder och kommentarer, tack så mycket. Har du hemliga platser i Malmö som är bra men som du inte vill berätta om i den här intervjun?

Haha, nej det skulle jag inte hålla hemligt i så fall. Men jag skulle söka platser där det samlas mycket folk. Räknas stranden som gatufoto? Eller läktaren när MFF spelar fotboll kanske? Eller i Pildammsparken.

Vad är det som gör Malmö till en bra stad för foto?

Fotografi handlar mycket om kontraster tycker jag och Malmö har många fina kontraster. Dels är Malmö en kontrastrik med den stora delen ”nysvenskar” som gör gatubilden både fin och spännande med också i arkitektur och i stadsbilden.

Malmö Fotomaraton växer hela tiden och det är nu väldigt populärt både hos proffs och amatörer. Vad tror du det är som gör att det är en rolig tävlingsform?

Jag tror generellt att fotografer gillar att tävla. Det finns något naturligt i det, vem tog bästa bilden. Dessutom är det fint att få fokusera en längre tid tillsammans med likasinnade.

Tävlingen går den 17 juni, står du på startlinjen då?

Tyvärr, det komma jag inte göra. Jag är redan nu bjuden på en vernissage med en fotograf kollega, Jörgen Johansson som ställer ut på Hovdala slott.
Åk dit och titta vet ja.

OK, det kanske jag faktiskt gör. Tack för pratstunden!

Tack själv och lycka till säger jag till alla deltagare.