+ 46 (0)734-177617 info@malmofotomaraton.se

Locations för foto i Malmö – Experterna tipsar!

 

Malmö är en populär och bra stad för foto och Malmö Fotomaraton är en tävling som visar det! I denna artikelserie har Fredrik Herrmann träffat tre fotografer som utifrån deras olika specialintressen tipsar om platser i Malmö.

Som nummer tre möter vi Nils Svensson, en av Sveriges stora skatefotografer och även ett aktat namn globalt. Men Nils är skåning sedan många år och Malmöskildrare med skatefoto som verktyg. Vi har pratat fotolocations.

 

 
Kort presentation som fotograf:

Jag började dokumentera Malmös skatescen i mitten på 90-talet. då jag började intressera mig för fotografi. Det mesta har handlat om Malmö sedan dess, jag har varit med och byggt upp den fantastiska skatescen vi har idag och tidningar, varumärken och andra har alltid backat vad vi pysslat med så genom åren har jag gjort jobb för de flesta skateboardpublikationer runt om i världen och jobbat tillsammans med likasinnade på märken som Polar Skate Co, Converse och Carhartt.

1. Hur började du med Skatefoto?

 Jag var tidigt fascinerad av alla bilder i de skateboardtidning jag lyckades komma över som nyfrälst skateboardåkare i mitten på 80-talet. När jag väl hamnade där med en kamera så blev jag som besatt och försökte fånga mina vänner på samma sätt som jag upplevt de foton som etsat sig fast i minnet.

2. Vilka är dina tre bästa locations för gatufoto i Malmö?

 

TBS – Train Bank Spot som är en cykelstig mellan Industrigatan och Sorgenfrivägen.

 

Steppen är en ödetomt i korsningen Nobelvägen och Industrigatan.

 

 Något slitet ställe nere i hamnen eller liknande som detta industriområde. Områden som är öde, förfallna och formbara gillar jag.

 

3. Har du hemliga platser i Malmö som är bra men som du inte vill berätta om i den här intervjun?

Just idag har jag inga sådana smultronställen men under årens lopp har det helt klart dykt upp väldigt speciella locations. Ibland får man passa på, det kan vara en stapel med betongfundament staplade på ett speciellt sätt som formar något spännande och unikt för en bra bild, eller ett stort rör som sedan ska transporteras bort och bli ett vindkraftverk. Sökandet är en stor del av en spännande och intressant bild. Man måste göra markjobbet, inget är gratis.

4. Vad är det som gör Malmö till en bra stad för foto?

Framförallt är det en kreativ skara människor här som skapar förutsättningar och möjligheter för skateboardåkning och skateboardkultur. Men Malmö har också spännande kontraster. Den gamla slitna industristaden och den nya växande skateboardvänliga arkitekturen.

5. Malmö Fotomaraton växer hela tiden och det är nu väldigt populärt både hos proffs och amatörer. Vad tror du det är som gör att det är en rolig tävlingsform?

Jag tror alla gillar en utmaning vare sig man är proffs eller amatör. Man behöver testas och sättas i nya situationer för att utvecklas. Och att utmanas och utvecklas är roligt!

6. Tävlingen går den 17 juni, står du på startlinjen då?

Det gör jag nog inte. Eller det gör jag kanske. Vi får se.

7. Tack för pratstunden!

Tack själv!